Harscleaner

Na een vastgestelde periode heeft de ontharder een extra spoeling nodig met harscleaner. Deze zorgt ervoor dat de hars in uw cilinder weer optimaal schoon is. Harscleaner verwijdert namelijk alle overige aanslag die tijdens het onthardingsproces op de hars terecht komt.

Om dit uit te voeren doet u het volgende:

  1. Giet de harscleaner in de ronde pekelbuis in het zoutreservoir
  2. Ontgrendel de ontharder door 5 seconden lang beide pijltjes ingedrukt te houden
  3. Druk 1-maal op de tweede knop, het fabriekje. 

De ontharder begint nu direct te regenereren. U hoeft nu niets meer te doen.

Samenstelling

Fosforzuur – conserveermiddel – water

Waterhardheid controleren

Tijdens de installatie van uw waterontharder heeft de monteur het water gecontroleerd op hardheid, en heeft dit ingesteld in de ontharder. Omdat waterhardheid niet een ‘vast’ gegeven is, is het verstandig om na een paar maanden te controleren of de ingestelde hardheid nog steeds klopt bij het water dat uit uw watermeter komt. Er zijn verschillende methodes om het water te testen.

Teststrips

De teststrips, verkrijgbaar bij Unique, geven een snelle indicatie van uw waterhardheid. Ze zijn de goedkope en snelle oplossing om de werking van uw ontharder te controleren.

Hardheidstest

Een nauwkeurigere methode, welke door onze monteurs wordt gebruikt, is de hardheidstest met vloeistof. Hiermee kan nauwkeurig een halve Duitse Hardheid (dH) worden gecontroleerd.

De test links op de afbeelding gebruikt Franse hardheid (fh). U kunt deze omrekenen met deze tabel.

Regeneratiezout

Onze waterontharders werken met regeneratiezout. Dit zout wordt in het zoutreservoir gedaan, en lost daar op in pekelwater. In het zoutreservoir staat dus ook een laag water, waar het zout in kan oplossen.

Tijdens de regeneratie, die gemiddeld elke 14 dagen plaatsvindt, wordt dit pekelwater gebruikt om de hars in de waterontharder te spoelen. Zo worden calcium- en magnesiumionen losgeweekt van de harsbolletjes, en afgevoerd naar het riool. Tijdens deze spoeling wordt het drinkwater afgesloten van de ontharder, zodat dit pekelwater op geen manier in uw drinkwater terecht komt.

De Smart waterontharder stuurt u na een aantal regeneraties een bericht met daarin enkele punten om te controleren. Een hiervan is het zoutniveau. Deze dient op dat moment bijgevuld te worden.

Heeft u net een waterontharder laten plaatsen? Dan kan het lijken alsof er al zout verbruikt wordt. Echter, dit is het zout wat voor de eerste keer oplost in het water. Hierdoor daalt de laag zouttabletten, maar is de juiste hoeveelheid opgelost in het water.

Het zout van Unique is getest en gecontroleerd voor gebruik met onze ontharders. Gebruik alleen regeneratiezout in tablet vorm! Ander zout kan de leidingen verstoppen, en voor een onjuiste regeneratie zorgen, waardoor u kalk gaat zien.